Uncategorized

Helén Skogstad skapte storm da hun opprettet bloggen

Januar i år startet Helén Skogtsad (20) opp en blogg for å skrive ned tanker og meninger. Bloggen skulle egentlig kun være ment for henne, men det ble ikke helt som planlagt.


  •  Tekst og foto: 288695

Dagen etter at Skogstad publiserte sitt første blogginnlegg ble hun kontaktet av Aftenposten.

– Aftenposten ville publisere innlegget mitt på nett og papir, noe jeg synes var utrolig gøy, forteller en ivrig Skogstad. Hun ønsker å formidle saker som opptar henne. Hun forteller at urettferdighet provoserer henne mest, og hun liker å diskutere og debattere saker som står henne nært.

BLE SINT  

Det var først og fremst en hendelse på t-banen som fikk Skogstad til å starte bloggen. Hun stod og ventet på banen da hun overhørte en samtale mellom to små gutter. De hadde fått utdelt karakterkortet sitt. Han ene gutten fortalte han hadde fått 4,8 i snitt, men var likevel redd for å få kjeft når han kom hjem. Dette skal ha provosert Skogstad. Etter hendelsen startet hun bloggen slik at hun kunne få utløp for sinne som hun fikk etter hun hadde overhørt de to unge guttene.  Hun synes ikke at kjeft er den rette metoden for å oppmuntre barn til  å gjøre det bra.

– Jeg er kanskje ikke den rette til å uttale meg siden jeg er såpass ung, og ikke har barn selv. Jeg vet ikke den beste løsningen, men jeg vet fra egne- og venninners erfaringer at kjeft kun skremmer. Det gjør at mange blir redd for å være ærlige med foreldre. Selvfølgelig skal man sette grenser og vise barna hva som forventes av dem, men da mener jeg at man heller skal hjelpe barna å nå målene, og ikke kjefte, forteller Skogstad.

 VIL BIDRA I SAMFUNNET 

– Bloggen skal ikke bare handle om barn og karakterkort, forteller  Skogstad. Hun ønsker at bloggen skal bli hørt, fordi hun har mange meninger som hun ønsker å få frem. – Jeg studerer jo journalistikk av en grunn. Jeg er opptatt av samfunnet, og jeg elsker å skrive, sier Skogstad.

 

Hun ønsker å kunne formidle meningene sine på en god måte slik at man kan skape debatt. Det er viktig for henne at man kan diskutere på en saklig måte slik at man eventuelt kan bli enige, og også bli hørt av de med makt.

12659720_10208523892517772_1977514379_n

Helén Skogstad har publisert to innlegg på bloggen sin

 

Innlegget som Skogstad skrev på bloggen sin fikk mye oppmerksomhet. Det ble mye debatt under Skogstads innlegg på Aftenpostens Facebooksider. Hun syntes det var gøy at så mange ble engasjerte i hennes sak.

– Det er tydelig et viktig tema, og mange har forskjellige meninger. Noen mente at det var ok å kjefte hvis karakterene var dårlige, mens andre mente det beste var å støtte og bidra til bedre resultater, forteller Skogstad. Hun hadde selv støtte hjemme da hun gikk på skolen, og fikk beskjed fra foreldrene at så lenge hun gjorde det beste hun kunne var det godt nok. – Jeg tror mange forventer mye av barna sine. De blir målt på en skala, og ofte ser ikke foreldrene på barnets kapasitet, men skalaen. Hvis barnet ikke er på toppen av skalaen er ikke det alltid godt nok for mange foreldre. Jeg tror vi burde gått bort fra karaktersystemet sånn, slik at man måles etter egne ferdigheter. Skogstad synes det også er viktig at man ser at man er forskjellig. Hun sier at noen kan være gode i matte og naturfag mens andre er helt rå i gym.

 VIKTIG Å SE BARNA 

I følge barnevernspedagog, Stine Sanna er det viktig at barn blir sett og hørt. Hun mener det er viktig at de får annerkjennelse så lenge de har gjort sitt beste, til tross for at dette ikke er en toppkarakter. – Mange foreldre tror det beste et barn skal kunne er en toppkarakter, men noen ganger er det slik at man ikke når opp. Da er det selvfølgelig viktig at man får skryt hjemme for å ha gjort sitt beste.

 

Hun opplever ofte at foreldrene ikke vet når barnet har ytet det beste de kan. De er usikre på hvordan de kan vurdere det når de ikke kommer hjem med toppkarakterer. Det er her Sanna mener det er viktig med oppfølgning fra foreldrenes side i skolen.

– Man må bidra. Man må følge med på om lekser blir gjort, oppgaver, innleveringer, om barnet øver til prøver. Det er heller ikke urimelig å be om å se ukeplaner eller prøveplaner slik at man selv har oversikt over når barnet har skolearbeid det må gjøre.

 

Sanna opplever ofte foreldre som er fortvilet over at barna gjør det dårlig på skolen. De vet det ikke hvordan de skal reagere ovenfor barna sine slik at de yter bedre. Sanna mener at det som funker best er samtaler mellom foreldre og barn hvor stemningen er rolig. I følge Sanna oppleves det ofte skremmende for barn å få kjeft, og de hører ofte ikke like mye etter som de ville gjort om det var en mer rolig omstendighet.

 

Helén Skogstad er helt enig i Stine Sanna sin mening om hvordan man skal følge med på barna sine. Det er for henne viktigst at man kan debattere rundt temaet slik at man eventuelt kan skape et bedre skolesystem i Norge. – Debatt er alltid viktig, og jeg skal ikke slutte å skrive meninger og tanker på bloggen, forteller en lattermild Skogstad.

Link til Aftenpostenartikkel: http://www.aftenposten.no/meninger/sid/En-gutt-pa-14-grat-Jeg-vil-ikke-hjem-Mamma-kommer-til-a-kjefte-pa-grunn-av-karakterkortet–Helen-Skogstad-20-8323695.html

Mest lest

To Top